terminus

Basisverlichting


Basisverlichting

De basisverlichting verspreidt zich gelijkmatig in de ruimte en wordt daarom gebruikt voor de algemene verlichting van een ruimte. Voor een algemene verlichting gebruiken we meestal een uplight of lampen die gelijkmatig naar alle kanten licht verspreiden. Die zorgen voor de achtergrondhelderheid die het oog nodig heeft om zich te oriënteren. De verlichting egaliseert sterke lichtsterkteverschillen in de ruimte en zorgt voor een betere aanpassing van het oog aan verschillende zones. De ogen worden minder snel moe. Als deze basisverlichting ontbreekt, zoals bijvoorbeeld in een woonkamer waar uitsluitend een leeslamp naast de sofa brandt, dan ervaren de ogen dit als onaangenaam. Een homogene basisverlichting schept daarentegen een behaaglijke sfeer die het welzijn bevordert.

 

Basisverlichting in de woonkamer

Een centraal geplaatste plafondlamp alleen voldoet niet aan de behoeften van variabele woonkamerverlichting. Light11 raadt echter aan om minstens een lamp op een plaats te installeren waar deze bij het betreden van de ruimte ingeschakeld kan worden zodat u uw weg in de ruimte kunt vinden. Light11 raadt traditionele opaallampen van meer dan 150 Watt af omdat ze verblinden en de sfeer in de ruimte verstoren. In tegenstelling hiermee zijn vloer- en tafellampen, wandlampen en hanglampen wel geschikt. Wij bevelen vooral verblindingsvrije uplights die voor een zachte, homogene basisverlichting zorgen. Een flexibele oplossing is het railsysteem waarin meerdere lampen onafhankelijk van de plafondaansluitdoos aangebracht kunnen worden. Ze combineren basisverlichting met accentverlichting.

Ruimteverlichting voor woonkamers

Basisverlichting in de eetkamer

Basisverlichting in de eetkamer kan door wandlampen en vloer- en tafellampen worden bereikt. Light11 raadt aan om minstens een lamp op een plaats te installeren waar deze bij het betreden van de ruimte ingeschakeld kan worden zodat u uw weg in de ruimte kunt vinden. Light11 raadt traditionele opaallampen van meer dan 150 Watt af omdat ze verblinden en de sfeer in de ruimte verstoren. In plaats hiervan bevelen wij verblindingsvrije wandlampen, vloer- en tafellampen die het plafond verlichten en voor een zachte, homogene basisverlichting zorgen. Enkele hanglampen die de eettafel gericht verlichten, bieden tegelijkertijd een homogene basisverlichting en zijn daarom vooral voor de eetkamer geschikt.

Ruimteverlichting voor eetkamers

Basisverlichting in de slaapkamer

Light11 raadt aan om minstens in lamp in de slaapkamer te installeren die u bij het betreden van de kamer kunt inschakelen om uw weg te kunnen vinden. Traditionele plafondlampen, bijvoorbeeld uit opaalglas, die populair zijn in slaapkamers, worden uitsluitend met maximaal 60 Watt aanbevolen door light11. Een hoger wattage leidt namelijk tot verblinding en verstoort de sfeer van de ruimte. 60 Watt basisverlichting is echter niet voldoende om de kledingkast in de slaapkamer voldoende te verlichten en daarom is accentverlichting van de kast noodzakelijk. Wie kledingkasten niet afzonderlijk wil verlichten, kan een lamp kiezen die helderder licht geeft maar toch niet verblindt. Hiervoor geschikt zijn plafondlampen, hanglampen, wandlampen en vloerlampen, waarvan het licht met een wattage van minstens 100 tot 150 naar het plafond is gericht en die voor een zachte, homogene basisverlichting zorgen.

Ruimteverlichting voor slaapkamer

Ambient lighting in studies

It is difficult to create soft, glare-free ambient lighting in studies by means of a centrally located ceiling light. However, it is recommended to install at least one luminaire which you can switch on for orientation purposes when entering the room. Floor lamps, wall lights and pendant lights which direct their light towards the ceiling are the ideal solution for this purpose since they create indirect, uniform ambient lighting. Illuminating the ceiling is also beneficial because this makes the walls in the room appear higher which makes the room look larger in general. Powerful illuminants which ensure the required ambient lighting are ideally suited for indirectly illuminating studies. Particularly good choices include fluorescent lamps, compact fluorescent lamps and bar-shaped halogen lamps with power ratings of at least 150 watts.

Ruimteverlichting voor werkkamers

Basisverlichting in de vestibule

Vestibules lijken groter en vriendelijker als de basisverlichting naar het plafond of de wand is gericht. Wandlampen zijn hier bijzonder voor geschikt. Bij plafond- en hanglampen moet erop gelet worden dat ze zo veel mogelijk licht op de wanden en het plafond laten vallen. Een goede oplossing in vestibules is het railsysteem waarin meerdere lampen onafhankelijk van de plafondaansluitdoos aangebracht kunnen worden. Ze combineren basisverlichting met accentverlichting.

Ruimteverlichting voor vloeren

Basisverlichting in de badkamer

Als weldoend contrast met de witte, verstrooide, schaduwarme accentverlichting van de spiegel beveelt light11 boeiende, gerichte basisverlichting aan. Basisverlichting is doorgaans gespreid en accentverlichting gericht. In combinatie met spiegelverlichting is dit andersom. In tegenstelling tot de slaapkamer of woonkamer kan ook een plafondlamp uit opaalglas voor de basisverlichting van de badkamer worden gebruikt omdat de meeste ruimten zo klein zijn dat de lamp niet in het gezichtsveld van mensen schijnt en ze ook niet kan verblinden. Deze tijdloze lamp biedt het voordeel dat de lamp elegant en onopvallend in de centrale plafonddoos van elke badkamer opgehangen kan worden. Een belangrijk criterium voor geschikte badkamerlampen is veiligheid. Bescherming tegen spatwater uit alle richtingen garandeert de veiligheidsnorm overeenkomstig de Europese norm EN 60598.

Ruimteverlichting voor badkamers

Basisverlichting in de keuken

Wij raden aan om af te zien van basisverlichting in de keuken ten gunste van accentverlichting. Een centraal aangebrachte lamp heeft als resultaat dat de schaduwen van personen storend op de werkoppervlakken vallen. Als u basisverlichting wilt installeren, dan kunt u plafond- en hanglampen gebruiken die een zacht, gespreid licht geven. Een dimmer wordt in elk geval aangeraden. Om een lamp bij het betreden van de ruimte te kunnen inschakelen, moet een deel van de accentverlichting op een passende plaats worden geïnstalleerd.

Ruimteverlichting voor keukens

Ambient lighting in children´s room

Here, it is also recommended to install a centrally positioned ceiling light that can be switched on for orientation purposes when entering the room. Alternatively, wall lights can be used to create an effective ambient lighting. In rooms of small children, it is advised against the use of table lamps and floor lamps since children are often playing and romping which increases the risk of such lights being destroyed. Furthermore, some illuminants cause a certain heat development – this means that there is a risk of burning. The light selected should provide a certain brightness to make sure that the little ones have a perfect view while playing. At the same time, the children's room lighting must not produce too much glare.

Ambient lighting in children´s room

top