terminus

De drie lichtcomponenten


De drie lichtcomponenten

De natuur combineert het zwakke, verstrooide licht van de hemel met het levendige, gerichte licht van de zon. In de woonwereld vinden we de basisverlichting die voor de achtergrondhelderheid zorgt en de accentverlichting die het juiste licht op de juiste plek brengt. Allebei zijn absoluut noodzakelijk voor een verlichting die niet alleen functioneel is maar ook het welzijn en de gezondheid bevordert. Sfeerverlichting is een aanvulling op de basisverlichting en accentverlichting. Sfeerverlichting wordt niet gebruikt als verlichting maar als een lichtobject zelf net als vuur en schept een buitengewone sfeer.


 

Basisverlichting

De basisverlichting verspreidt zich gelijkmatig in de ruimte en wordt daarom gebruikt voor de algemene verlichting van een ruimte. Voor een algemene verlichting gebruiken we meestal een naar het plafond gerichte lamp of lampen die gelijkmatig naar alle kanten licht verspreiden. Die zorgen voor de achtergrondhelderheid die het oog nodig heeft om zich te oriënteren. De verlichting egaliseert sterke lichtsterkteverschillen in de ruimte en zorgt voor een betere aanpassing van het oog aan verschillende zones. De ogen worden minder snel moe. Als deze basisverlichting ontbreekt, zoals bijvoorbeeld in een woonkamer waar uitsluitend een leeslamp naast de sofa brandt, dan ervaren de ogen dit als onaangenaam. Een homogene basisverlichting schept daarentegen een behaaglijke sfeer die het welzijn bevordert.

Goede basisverlichting  

 

Accentverlichting

Accentverlichting zorgt voor veel licht op functionele gebieden bijvoorbeeld lezen, eten, werken, schilderijen bekijken. Accentverlichting zorgt tegelijkertijd voor boeiende lichtaccenten die net zo belangrijk zijn voor de harmonie in een ruimte als een homogene basisverlichting. Lampen die hun licht naar beneden of naar de wand richten zorgen voor accentverlichting. Hoe meer flexibel de opstelling van de lampen hoe beter het licht naar plaatsen gestuurd kan worden waar het nodig is. Als een eettafel uitsluitend door basisverlichting wordt verlicht, dan schept dit een sfeer die te vergelijken valt met de sfeer in een centrale keuken. Accentverlichting benadrukt daarentegen de huiselijke gezelligheid van gemeenschappelijke maaltijden.

Goede accentverlichting  

 

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting schept een buitengewone sfeer. Sfeerverlichting belicht, maar verlicht nauwelijks. Sfeerverlichting zorgt voor gezelligheid, een romantische en feeërieke sfeer, en passie. Met als enig doel: het strelen van hart en ziel. Sfeerverlichting sorteert 's avonds in een donkere omgeving het meeste effect. Het is alleen belangrijk dat de sfeerverlichting niet te helder is, anders is de sfeer snel weg. Sfeerverlichting moet daarom meer gloeien als verlichten. En als u volledig wilt relaxen, dan kunt u het licht gewoon uitschakelen. Want kaarslicht biedt u de juiste sfeer voor ontspannende ogenblikken bij een glas wijn.... Sfeerverlichting is geschikt op plaatsen waar het effect kan sorteren, bijvoorbeeld vensterbanken, buffetten, & ladenkasten, eettafels, bijzettafels of salontafels, boekenplanken of vloeren.
 
Goede sfeerverlichting

Basisverlichting

 

Leuchtenart

bijvoorbeeld vloerlampen
 

Taak

voor het aanlichten van plafonds (uplights), die de ruimte volledig verlichten
 

Wat wordt er verlicht?

Ruimten:
bijvoorbeeld woonkamers, eetkamers
 

Eigenschappen

Doet ruimten hoger lijken, zorgt voor weinig schaduwval die er plat en saai uit kan zien
 

light11 aanbeveling

  • Combineer basisverlichting met accentverlichting.
  • Vooral door het verlichten van licht geschilderde plafonds en wanden ziet de ruimte er licht en groot uit.

Goede basisverlichting

Accentverlichting

 

Leuchtenart

bijvoorbeeld vloerlampen om te lezen
 

Taak

maakt een bepaalde zone lichter en verbetert het zichtcomfort
 

Wat wordt er verlicht?

Functionele gebieden:
bijvoorbeeld fauteuils, sofa's, eettafels, bureaus, kasten & boekenplanken
kunst:
bijvoorbeeld schilderijen en voorwerpen
 

Eigenschappen

Completeert basisverlichting en maakt ruimten interessant en levendig.
 

light11 aanbeveling

  • Zorg voor een gerichte verlichting van alle functionele gebieden en uw kunstobjecten.
  • Vermijd het verlichten van de vloer.

Goede accentverlichting

Sfeerverlichting

 

Leuchtenart

bijvoorbeeld kaarsen of gedimde tafellampen
 

Taak

zorgt voor een bijzondere stemming en benadrukt bepaalde sferen
 

Wat wordt er verlicht?

Decoratiezones:
bijvoorbeeld eettafels, vensterbanken, buffetten, & ladenkasten
 

Eigenschappen

Belicht, maar verlicht weinig en heeft het meeste effect in het donker.
 

light11 aanbeveling

  • Installeer sfeerverlichting op plaatsen waar u vele, bijzondere uren wilt doorbrengen of fascinerende effecten wil scheppen.

Goede sfeerverlichting

top