terminus

Goede accentverlichting


Accentverlichting

Accentverlichting zorgt voor veel licht op plaatsen waar bepaalde bezigheden worden verricht, bijvoorbeeld lezen, eten, werken, schilderijen bekijken. Accentverlichting zorgt tegelijkertijd voor boeiende lichtaccenten die net zo belangrijk zijn voor de harmonie in een ruimte als een homogene basisverlichting. Lampen die hun licht naar beneden of naar de wand richten zorgen voor accentverlichting. Hoe meer flexibel de opstelling van de lampen hoe beter het licht naar plaatsen gestuurd kan worden waar het nodig is. Als een eettafel uitsluitend door basisverlichting wordt verlicht, dan schept dit een sfeer die te vergelijken valt met de sfeer in een centrale keuken. Accentverlichting benadrukt daarentegen de huiselijke gezelligheid van gemeenschappelijke maaltijden.

 

Accentverlichting van fauteuils of & sofas

Een passende lamp naast de fauteuil & of sofa zorgt voor een gerichte accentverlichting die het leesbereik helder verlicht, maar niet verblindt. Light11 raadt hiervoor een vloer- of tafellamp aan. Enkele vloerlampen, die light11 voor accentverlichting bij stoelen en & sofa's aanraadt, zijn plaatsbesparend omdat ze het gerichte leeslicht combineren met een naar het plafond gerichte basisverlichting voor de woonkamer. Het is een voordeel wanneer de lampen comfortabel vanuit een luie stoel in- en uitgeschakeld kunnen worden door middel van een dimmer waarmee het licht aan verschillende behoeften kan worden aangepast. Veel tafellampen geven gezellig licht bij fauteuils en & sofa's, dat het centrale gedeelte van de woonkamer in een gezellig lichteiland verandert. Dit licht is niet altijd geschikt voor lang, intensief lezen. Wie fauteuils of & sofa's vaak gebruikt om te lezen of voor andere bezigheden die de volle aandacht vereisen, moet accentverlichting kiezen die het leesbereik voldoende helder verlicht. Hiervoor zijn flexibel verstelbare lampen, waarmee het licht gericht op het leesbereik gestuurd kan worden, vooral geschikt. Als een tafellamp voor de accentverlichting van fauteuils of & sofa's wordt gebruikt, dan moet een directe inkijk in de lichtbron van bovenaf worden vermeden, omdat dit sterk verblindt. Een tafellamp moet voldoende hoog staan maar de lampekap moet verblinding verhinderen. Dit is mogelijk door de lichtbron van bovenaf af te dekken of door het gebruik van een spits toelopende lampekap.

Accentverlichting van fauteuils of & sofas

Accentverlichting voor salontafels

Het verlichten van salontafels schept een ongewoon en bijzonder interessant effect. Voor accentverlichting van salontafels raadt light11 goede verblindingsvrije plafondlampen aan waarvan de straalbundel zo nauw is, dat deze alleen de tafel en niet de omgeving verlicht. Het licht valt gericht op de tafel en het buitengewone lichteffect wordt versterkt. Als er geen plafondaansluitdoos aanwezig is boven de salontafel dan zijn zwenkbare vloerlampen met de juiste eigenschappen een goed alternatief.

Accentverlichting voor salontafels

Accentverlichting voor TV's

Het kijken naar de TV in een volledig donkere kamer heeft tot gevolg dat uw ogen snel moe worden. Light11 raadt aan om de omgeving van de TV door een zwak licht met een laag wattage te verlichten. Dit licht mag noch verblinden noch op het beeldscherm weerkaatsen. Een geschikte tafel- of meubellamp met klem kan naast of ideaal gezien achter de TV worden neergezet.

Accentverlichting voor TV's

Accentverlichting voor kasten en boekenplanken

Het verlichten van kasten en boekenplanken is tweeledig. Ten eerste worden de kasten en boekenplanken verlicht om het gebruik van deze meubelstukken gemakkelijker te maken omdat porseleinen vaatwerk, glazen, boeken of kledingstukken op deze manier sneller te herkennen en te vinden zijn. Ten tweede schept accentverlichting een bijzonder sfeer wanneer ze mooie kasten en boekenplanken met hun inhoud verlicht. Voor het verlichten van kasten en boekenplanken zijn de volgende type lampen verkrijgbaar: Plafondlampen, die als wall washer geschikt zijn, railsystemen en klemlampen en meubelaanbouwlampen. De afstand van de plafondlamp tot de kast en boekenplank moet zodanig worden bepaald dat het volledige meubelstuk van boven tot beneden wordt verlicht en geen schaduw van de zoekende persoon op de kast of boekenplank laat vallen. Bij gebruikelijke kamerhoogten van 2,5 tot 3 meter bedraagt de afstand tussen 50 en 80 centimeter.

Accentverlichting voor kasten en boekenplankens

Accentverlichting voor schilderijen

Het oog concentreert zich graag op heldere zones. Wanneer schilderijen worden verlicht, dan trekken ze meer aandacht. Door lampen met een zeer goede kleurweergave zoals gloeilampen en halogeengloeilampen ziet het schilderij er bijzonder kleurintensief en natuurlijk uit. Light11 raadt traditionele schilderijlampen, die boven het schilderij zijn aangebracht, af. Enerzijds omdat deze niet voor een homogene verlichting van het schilderij zorgen en anderzijds omdat de warmte van de lamp het schilderij kan beschadigen. In plaats hiervan raadt light11 plafondlampen en railsystemen aan, waarvan het licht gericht op het schilderij valt. Geschikt hiervoor zijn plafondlampen die als wall washers voor een homogene verlichting van wand en schilderij zorgen. De afstand van de lampen tot het schilderij moet zodanig worden gekozen dat het licht niet in het glas van het schilderij kan weerspiegelen en de lichtbundel in een hoek van 45 °C of stijler op het schilderij valt. Bij gebruikelijke kamerhoogten van 2,5 tot 3 meter bedraagt de afstand tussen 50 en 80 centimeter.

Accentverlichting voor schilderijen

Accentverlichting voor de eettafel

Voor de accentverlichting van de eettafel zijn vooral hanglampen geschikt maar ook plafondlampen met een sterk gerichte lichtbundel. Het voornaamste doel is het helder verlichten van het tafelblad en ervoor zorgen dat er gedempt, gespreid licht op personen valt. Het licht van de lamp moet alleen direct het tafelblad verlichten. Het door het tafelblad weerkaatste licht is voldoende om gezichten te flatteren en hun mimiek levendig te laten zien. Voor een zeer goede kleurweergave van voorwerpen op de tafel beveelt light11 lampen met gloeilampen en halogeengloeilampen aan. Ook de natuurlijke kleuren van houten tafels komen in dit licht bijzonder schitterend en intensief uit. Eettafellampen mogen personen niet aan het zicht onttrekken en niet verblinden. Hanglampen worden daarom afhankelijk van het type 50 tot 80 cm boven het tafelblad opgehangen. Omdat de eettafel meestal voor verschillende bezigheden wordt gebruikt, raden wij een dimmer aan om de lichtsterkte van het licht aan de verschillende behoeften aan te passen. Boven een ronde eettafel is een grotere, ronde hanglamp van maximaal 150 Watt of een speciale plafondlamp met een sterk gerichte, ronde lichtbundel geschikt. Boven een rechthoekige tafel zijn zowel hanglampen als plafondlampen met sterk geconcentreerd licht geschikt. Als de tafel erg lang is, kunnen er in plaats van één grote lamp ook meerdere kleine lampen naast elkaar worden opgehangen. Bij kleine tafels met weinig ruimte kan flexibele werkplekverlichting praktisch zijn, en aan de wand of tafelrand worden geïnstalleerd. De lamp kan dan, wanneer ze niet wordt gebruikt, plaatsbesparend weggeklapt worden. Als de eettafel niet onder een plafondaansluitdoos staat, dan raden wij plafondlampen aan, die met een zwenkarm verplaatst kunnen worden naar de plaats waar ze nodig zijn. Deze lampen kunnen tot 1,5 meter overbruggen. Nog meer flexibel zijn grote vloerlampen, waarvan de breed uitzwenkende arm over de tafel strekt en tafels tot een lengte van 160 cm volledig kan verlichten.

Accentverlichting voor de eettafel

Accentverlichting voor buffetten & ladenkasten

Buffetten & ladenkasten staan in een bijzonder licht. Want hierop worden veel voorwerpen gelegd die dagelijks worden gebruikt zoals sleutels, portemonnees of TV-gidsen. Maar ook in de schuifladen en vakken van buffetten & ladenkasten worden nuttige dingen opgeborgen die men steeds weer nodig heeft. Bij een goede verlichting is het gebruik van buffetten en & ladenkasten duidelijk aangenamer, het zoeken naar voorwerpen gaat gemakkelijker en sneller. Bovendien staan er op buffetten & ladenkasten vaak decoratieve voorwerpen of ingelijste foto's van dierbare mensen. Ze hebben het terecht verdiend om in het juiste licht geplaatst te worden. Bij de keuze van een geschikte lichtoplossing voor buffetten & ladenkasten speelt een klein verschil een beslissende rol: Bij een ladenkast worden de schuifladen naar voren open getrokken, terwijl de vakken van een buffet loodrecht staan. Om zowel de legplanken als de schuifladen van een ladenkast helder te verlichten, verdienen lampen die van bovenaf op het meubelstuk zijn gericht aanbeveling. Smalstralende plafondlampen, waarvan het licht loodrecht op de ladenkast valt, zijn hiervoor bijzonder geschikt. Op een buffet is het beter als het licht schuin van boven valt. Dan worden de legplanken en vakken goed verlicht. Hiervoor zijn smalstralende plafondlampen geschikt die hun licht schuin op het buffet richten en niet direct boven het buffet maar op een afstand zijn geïnstalleerd. De afstand van de plafondlamp tot het buffet moet zodanig worden gekozen dat de schaduw van de zoekende persoon niet in de vakken valt. Bij gebruikelijke kamerhoogten van 2,5 tot 3 meter bedraagt de afstand tussen 80 en 120 centimeter van de wand. Voor accentverlichting met plafondlampen op buffetten & ladenkasten kan een railsysteem een voordeel zijn want met railsystemen kunnen de plafondlampen onafhankelijk van een plafondaansluitdoos flexibel in de ruimte worden aangebracht. Voor de accentverlichting van buffetten & ladenkasten wordt vaak de voorkeur gegeven aan tafellampen. Ze zijn zeer decoratief en benadrukken een gezellige sfeer. Het blad wordt meestal echter niet volledig verlicht en de directe verlichting van schuifladen en vakken is vaak ontoereikend. Een tafellamp als accentverlichting op buffetten & ladenkasten is alleen aan te bevelen wanneer het blad, de schuifladen en vakken niet dagelijks worden gebruikt. Als een tafellamp voor de accentverlichting van buffetten & ladenkasten wordt gebruikt, dan moet een directe inkijk in de lichtbron van boven of van onderen worden vermeden omdat dit sterk verblindt. Een tafellamp moet voldoende hoog staan maar de lampekap moet verblinding verhinderen. Dit is mogelijk door het afdekken van de lichtbron of door gebruik van een spits toelopende lampekap.

Accentverlichting voor buffetten & ladenkasten

Accentverlichting bij het bed

Wie een nachttafellamp zoekt wil in het algemeen geen nachttafel verlichten maar een goede leeslamp bij het bed hebben. De accentverlichting moet op de leeszone van het bed zijn gericht en voldoende helder zijn. De lamp mag ook niet verblinden. Geschikt zijn verstelbare tafellampen, vloerlampen en wandlampen waarvan het licht afzonderlijk kan worden ingesteld. Light11 beveelt hiervoor 40 tot 60 Watt aan. Als een tafellamp wordt gebruikt, dan moet een directe inkijk in de lichtbron van bovenaf worden vermeden, omdat dit sterk verblindt. Een tafellamp moet voldoende hoog staan maar de lampekap moet verblinding verhinderen. Dit is mogelijk door de lichtbron van bovenaf af te dekken of door het gebruik van een spits toelopende lampekap. De leeslamp kan rechts en links naast het bed worden neergezet. Bij een tweepersoonsbed kunnen de lampen ook in het midden boven het bed worden geïnstalleerd zodat de lichtrichting naar buiten valt. Dit vermindert het gevaar dat de ene partner door het licht van de andere partner wordt verblind.

Accentverlichting bij het bed

Accentverlichting voor bureaus

Tafellampen, wandlampen, vloerlampen en hanglampen zijn geschikt voor accentverlichting op bureaus. Deze lampen zorgen voor een homogene verlichting van de werkplek uit één richting. Voor rechtshandige personen moeten de lichtbronnen links worden geplaatst en voor linkshandige personen moeten ze rechts worden geplaatst. Hierdoor wordt vermeden dat handen storende schaduwen veroorzaken tijdens het werken. Voor een zeer goede kleurweergave van voorwerpen op de tafel beveelt light11 lampen met gloeilampen en halogeengloeilampen aan. Ook de natuurlijke kleuren van houten tafels komen in dit licht bijzonder schitterend en intensief uit. Hoe meer flexibel een bureaulamp ingesteld kan worden, hoe beter het licht zich indien nodig op bepaalde zones van de tafel kan richten. Het licht kan voor intensieve bezigheden aanvullend worden versterkt. Om plaats te besparen op bureaus is het raadzaam om hanglampen, vloerlampen of bureaulampen boven het bureau aan de wand te installeren. Een speciale tip: light11 biedt buitengewone lampen voor de werkkamer die accentverlichting voor het bureau met indirecte basisverlichting combineren.
Accentverlichting voor bureaus

Accentverlichting voor spiegels

Het geschikte licht voor spiegels is zeer helder, zacht en warm. Het licht valt homogeen, waar mogelijk uit alle richtingen, zonder het gezicht en lichaam te verblinden. Het spiegelbeeld ziet er gunstig en flatterend uit op deze manier, zonder storende schaduwen. Een goede verlichting van het gezicht is mogelijk wanneer de spiegellampen rechts en links van de spiegel zijn aangebracht. In nauwe ruimten, bijvoorbeeld in gasttoiletten of kleine vestibules, is ook het aanbrengen van een lamp boven de spiegel mogelijk. Voor de intensieve cosmetica en gezichtsverzorging is een spiegelverlichting waarbij het licht uit alle richtingen op het gezicht valt, ideaal. Light11 levert buitengewone spiegels met geraffineerde, ingebouwde verlichting. Een aantrekkelijke accessoire voor de badkamer is een verlichte cosmeticaspiegel met een vergrotingsfunctie. De spiegel flankeert de spiegel boven de wasbak en vergemakkelijkt een intensieve gezichtsverzorging en een fluweelzacht geschoren gezicht. Als weldoend contrast met de zachte, verstrooide, schaduwarme accentverlichting van de spiegel beveelt light11 boeiende, gerichte basisverlichting aan. Basisverlichting is doorgaans gespreid en accentverlichting gericht. In combinatie met spiegelverlichting is dit andersom.

Accentverlichting voor spiegels

Accentverlichting voor werkoppervlakken in de keuken


Aan werkoppervlakken in de keuken zijn verschillende voorwaarden verbonden. Er zijn werkoppervlakken met of zonder hangkasten en met of zonder planken. De meeste staan tegen de wand en andere los in de keuken. Voor accentverlichting zijn voornamelijk de volgende lampen geschikt: sterk gerichte plafondlampen, railsystemen, richtbare wandlampen, meubelaanbouwlampen en klemlampen. Het is belangrijk dat het licht niet van achteren valt waardoor de schaduw van personen tijdens het koken op de werkplek valt. Als hangkasten of planken aanwezig zijn dan kunnen ook meubellampen met fluorescentielampen of halogeengloeilampen onder de voorkant van de hangkast worden geïnstalleerd. Fluorescentielampen verspreiden een uiterst homogeen licht over een groot oppervlak. Het licht van halogeengloeilampen is daarentegen meer levendig en sfeervol. Voor werkplekken zonder hangkasten en planken zijn plafondlampen en railsystemen geschikt die direct boven de werkplek worden gemonteerd en waarvan het licht sterk op de werkplek is gericht. Het voordeel van railsystemen is dat meerdere lampen onafhankelijk van een plafondaansluitdoos flexibel kunnen worden aangebracht. Ook kunnen wandlampen met zwenkarmen, die eigenlijk als bureaulampen zijn ontworpen, gebruikt worden op de werkplek. Hoe meer flexibel deze lampen geplaatst kunnen worden, hoe beter het licht naar behoefte gericht kan worden. Het licht kan voor intensieve bezigheden aanvullend worden versterkt. Als er boven de werkplek een wandplank aanwezig is, dan zijn klemlampen een snelle en flexibele oplossing voor accentverlichting op de werkplek.

Accentverlichting voor werkoppervlakken in de keuken

top