terminus

Het light11 huis 

Woonkamers

Lezen, praten, TV kijken, spelen... Geen enkele ruimte in de woonwereld wordt op zulke verschillende manieren gebruikt als de woonkamer. Daarom is een variabele verlichting, die aan de verschillende stemmingen en behoeften voldoet, zo belangrijk. Een centraal geïnstalleerde plafondlamp kan niet aan deze eisen voldoen. Het "gespreid" aanbrengen van meerdere lichtpunten in de individuele zones van de woonkamer, die aan het gebruik van de desbetreffende zone zijn aangepast, verdient aanbeveling.

Deze accentverlichting wordt gecombineerd met indirecte basisverlichting die het plafond verlicht.
Wie een uiterst gezellige sfeer wil scheppen kan de ruimte aanvullend door sfeerverlichting verlichten. Dimbare lampen passen zich flexibel aan stemmingen en behoeften aan. Moderne lichtaansturingen maken het regelen van alle lampen door één schakelaar of een centrale afstandsbediening mogelijk. Hiermee kunnen lichtstemmingen gewoon door één druk op de knop worden opgeroepen. Alle individuele lampen hoeven hierdoor niet langer afzonderlijk op de situatie te worden ingesteld.

Bekijk Woonkamerverlichting
 

Eetkamers

In Eetkamers wordt de accentverlichting van de eettafel met basisverlichting gecombineerd.
Het doel is het veranderen van de tafel in een stralend lichteiland door gericht licht dat uitnodigt tot verpozen. De tafel is helderder als de omgeving en de personen blijven op de achtergrond in het gedempte, gespreide licht.

De tafel vormt op deze manier het middelpunt van de belangstelling en het tafelarrangement ziet er bijzonder schitterend uit. In grote ruimten raden wij aan om meerdere accentverlichtingen aan te brengen, bijvoorbeeld door het aanstralen van schilderijen en kunstvoorwerpen of sfeerverlichting voor buffetten of ladenkasten.

Bekijk Eetkamerverlichting
 

Slaapkamers

Wij brengen een derde van ons leven in de slaapkamer door. In de slaapkamer ontspannen wij ons, maken het ons gezellig, lezen of luisteren naar muziek. 's ochtends wanneer wij onze dag beginnen zijn we meer actief in de slaapkamer. Wij zoeken kleren in de klerenkast, wij kleden ons aan en maken het bed op... Dit vereist een goede en veelzijdige verlichting van de slaapkamer.

Allereerst basisverlichting voor activiteiten zoals bedden opmaken en schoonmaken zonder verblindend licht in de ruimte. Als accentverlichting van kasten en boekenplanken niet gewenst is, dan moet de basisverlichting in alle gevallen voldoende zijn om ook hier voor licht te zorgen. Belangrijk is bovendien een leeslampje bij het bed.

Aanvullende sfeerlampen scheppen een gezellige sfeer. De accentverlichting van schilderijen sorteert ook een speciaal effect. Het in- en uitschakelen van de basisverlichting vanuit bed is ook zeer praktisch. In veel slaapkamers zijn de schakelaars echter niet doelmatig geïnstalleerd. Moderne radiografische schakelaars maken een eenvoudige, draadloze installatie mogelijk.

Bekijk Slaapkamerverlichting
 

Werkkamers

Voor Werkkamers raden wij zachte basisverlichting aan gecombineerd met een accentverlichting van de tafel die de werkplek goed verlicht. De basisverlichting doet de ruimte groter lijken en voorkomt dat men zich "opgesloten" voelt tijdens het werken. Bovendien zorgt de verlichting voor een evenwicht van het licht-donker contrast tussen het bureau en de omgeving. Uw ogen hoeven zich minder sterk aan te passen en worden minder snel moe.

De accentverlichting zorgt voor de vereiste verlichtingssterkte op het bureau en accentueert de werkplek zodanig dat alle voorwerpen en details beter te zien zijn. Ook dit voorkomt het snel vermoeid raken tijdens het werken. Het is belangrijk dat het licht in de werkkamer helder is, maar niet verblindt, noch direct noch door lichtweerspiegelingen op het computerscherm.

Bekijk Werkkamerverlichting
 

Vestibules

De eerste indruk telt. Dit geldt ook voor de woonwereld. De vestibules is het visitekaartje van uw woning en bepaalt of bezoekers zich bij u vanaf het eerste moment goed voelen. Vaak heeft de vestibule geen ramen. Daarom is ook overdag een heldere, levendige verlichting van de vestibule vereist. Naast de basisverlichting kunnen ook spiegels en schilderijen worden verlicht.

Sfeerverlichting op het buffet en de ladenkast bijvoorbeeld schept bovendien een uitnodigende sfeer.

Bekijk Vloerverlichting
 

Badkamers

De badkamer is een ruimte om lichaam en geest te verzorgen. Voor een aangename verzorging van het lichaam is een spiegellamp nodig, die het gezicht met weinig schaduw gunstig verlicht. Als weldoend contrast met de zachte, verstrooide, schaduwarme accentverlichting van de spiegel beveelt light11 boeiende, gerichte basisverlichting aan.

Basisverlichting is doorgaans gespreid en accentverlichting gericht. In combinatie met spiegelverlichting is dit andersom. In kleine badkamers of gastentoiletten zorgen de meeste spiegellampen automatisch voor voldoende basisverlichting. In grotere badkamers daarentegen zijn twee gescheiden lichtbronnen nodig. Kaarsen zijn de ideale sfeerverlichtingwanneer de badkamer een oase van welzijn wordt waar u heerlijk kunt relaxen.

Bekijk Badkamerverlichting
 

Keukens

De keuken is het hart van de woning. De keuken wordt meestal veel en intensief gebruikt. Enerzijds wordt hier gewerkt en anderzijds is het een plaats van samenkomst voor familie en vrienden. Helaas is de keuken ook de ruimte waarin de meeste ongelukken plaatsvinden. Goed licht is daarom dubbel zo belangrijk: Het vergemakkelijkt het werk, schept een gezellige sfeer en helpt om het ongevallenrisico te reduceren.

Het belangrijkste is dat de keukenwerkplekken, de kasten, legplanken en de eettafel goed zijn verlicht. Een algemene basisverlichting is in keukens, waarin accentverlichting de ruimte indirect meeverlicht, niet absoluut noodzakelijk. Dimmers en sfeerverlichting zorgen ervoor dat u echt plezier in het werk heeft.

Bekijk Keukenverlichting
 

Kinderkamers

Een kinderkamer heeft meerdere functies tegelijkertijd: Slaapplaats, een plaats om te spelen en zich te amuseren, maar ook een plaats om te studeren. De verlichting moet aangepast zijn aan deze veelvoudige taken. Het lichtspectrum moet dienen als stimulerende verlichting tijdens het huiswerk maken, lezen of knutselen, maar ook als ontspannende verlichting voor het spelen 's avonds en muziek beluisteren. Eén enkele plafondlamp kan moeilijk al deze behoeften vervullen. Meerdere lichtbronnen met alle hun eigen specifieke taak zijn veel effectiever en creëren tegelijkertijd een gezelligere atmosfeer.

Daarom moeten ook in een kinderkamer de drie lichtcomponenten samenkomen om naargelang van de behoeften te worden gebruikt: Ruimteverlichting zorgt voor het basislicht in de kinderkamer en wordt tot stand gebracht door lampen die hun licht naar boven naar het plafond richten of naar alle richtingen uitstralen. Plaatselijke verlichting zorgt voor verlichting waar dat nodig is voor bepaalde activiteiten, bijv. bij huiswerk maken, knutselen of lezen. Dit soort verlichting geeft licht af naar beneden of naar de muur. De laatste, maar niet minder belangrijke lichtcomponent zorgt voor sfeerlicht voor een gezellige, ontspannen atmosfeer – bij voorkeur 's avonds. Het sfeerlicht gloeit eerder en zorgt zo voor het juiste kader voor de ontspanning van uw kind.

Naast de verlichtingsomstandigheden moet met een aantal andere aspecten rekening worden gehouden bij de aankoop van een lamp. Bij tafellampen en staande lampen moet aandacht worden besteed aan een goede stand, zodat ze niet omvallen bij het ravotten. Ook de instelbaarheid van een lamp is van belang, zodat zij kan worden aangepast aan de veranderende omstandigheden in de loop van de dag. Ook de veiligheid is een doorslaggevend aspect: De lampjes van laag aangebrachte lampen mogen niet te warm worden, zodat kinderen hun handen niet verbranden. Maar natuurlijk moet ook het design van de lampen bevallen en de sfeer van de kinderkamer benadrukken.

Bekijk Kinderkamerverlichting

top