terminus

Enigma van Louis Poulsen: Armaturen & Lampen

Uw keuze:   
3 resultaten
Louis Poulsen
Enigma
3 resultaten
Sorteren naar:
3 weken
€ 2.455,-
48 u
€ 629,-
3 weken
€ 1.019,-
Uw keuze:   
3 resultaten
Louis Poulsen
Enigma
3 resultaten
Sorteren naar:

Louis Poulsen Enigma - Hanglampen met geheimzinnige uitstraling

Een onvergelijkelijke lichtcompositie ontplooit een hanglamp uit de Enigma serie. De werken van Shoichi Uchiyama vinden overal toepassing, waar stijlvol-representatief design in vormvolmaaktheid is gevraagd.

Als de grotste vertegenwoordigster dezer lampfamilie toont zich de Louis Poulsen Enigma 825. De hanglamp met haar mooi gewelfde, haast bekoorlijke vormen laat onmiskenbaar de Japanse oorsprong van haar schepper zien, zonder de nuchter-elegante Scandinavische minimalisme van de producent uit Denemarken buiten acht te laten. Ragfijne draden van aluminium houden zeven schijven uit mat gelakt acryl en geven zo de illusie van een onder het plafond zwevende lamp. Het lichtmiddel der Louis Poulsen Enigma 825 bevindt zich in de kegel boven de schijven en is vanuit geen hoek rechtstreeks in te zien, wat een nietverblindend ruimtelicht in woon-, slaap- en eetkamer alsoo hal garandeert. Het in gelijke mate intelligente alsook elegante design van de kappen leidt tot een sfeervolle, gelijkmatige lichtverdeling in de kamer. Daarbij strooit de matte bovenkant van de belichte kappen het licht, terwijl de glanzende onderkant voor aantrekkelijke reflecties zorgt.

Volmaakte harmonie verspreidt ook de opvolgende, kleinere versie, de Louis Poulsen Enigma 545. De naar beneden kleiner wordende lampenkappen -in deze variant zijn het vijf- verdelen het van boven naar beneden gerichte licht op net zo onnavolgbare, bijna enigmatische (raadselachtige) manier als de twee andere lampen. Zo wordt ook hier snel duidelijk, aan welke omstandigheden de Louis Poulsen Enigma 545 hanglamp haar naam te danken heeft.

Het meest voordelige model, de Louis Poulsen Enigma 425, heeft tenminste nog vier charismatische kappen te bieden, die voor een betoverende lichtverdeling in de kamer zorgen. Ze komt bij voorkeur als zonelicht boven eettafels tot inzet en brengt naast sfeervolle helderheid ook een decent vleugje van extravagantie in keuken en eetkamer.

Designer Shoichi Uchiyama voltooide zijn opleiding aan het YMCA instituut voor design in Tokyo en opende in 1977 zijn eigen designbureau. De Japanner heeft in samenwerking met Louis Poulsen de bekroonde Enigma hanglampen gecreëerd en daarvoor onder meer de internationaal begeerlijke onderscheidingen iF Award, ARC ontvangen. Met de Enigma-serie maakt hij de voorstelling van lichtgolven duidelijk, die in de lucht schijnen te zweven. De hanglampen representeren de functioneel-esthetische Japanse lichtcultuur net zo als de van nietverblindend en comfortabel licht gekenmerkde filosofie van Louis Poulsen. Trouwens werkt Shoichi Uchiyama ook op schijnbaar vreemd gebied uitermate succesvol, wanneer hij insecten in verschillende ontwikkelingsstadia in kunstvol gearrangeerde sushis veranderd.
top